25 Φεβ 2015

Η κυρα-Σαρακοστή!

Καλησπέρα! Πολύ καιρό έχω να μπω στο blog μου, πόσο μάλλον να κάνω μια καινούργια ανάρτηση.
Ο κάθε άνθρωπος κάποια στιγμή στη ζωή του περνά από ένα σκοτεινό μονοπάτι. Το θέμα είναι να μπορέσει να βρει τη δύναμη να φτάσει στο τέλος του, εκεί που αρχίζει και αχνοφαίνεται το φως και τέλος να λυτρωθεί από το σκοτάδι. Τερματίζω κι εγώ σιγά σιγά. Φτάνω στο φως...

Σήμερα, αν και άρρωστη, υποσχέθηκα στο παιδί μου πως θα φτιάξουμε την κυρα-Σαρακοστή από ζυμάρι. Αυτός μου έφερε από το σχολείο μια χάρτινη, σειρά μου για μία από ζύμη(άσχετα αν κάναμε παραπάνω).

Η κυρα-Σαρακοστή είναι ένα έθιμο παλιό. Στην πραγματικότητα είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο. Μετά την Καθαρά Δευτέρα, κάθε εβδομάδα κόβουμε ένα ποδαράκι, ώσπου να φτάσουμε στην Κυριακή του Πάσχα.

Χρειαστήκαμε 250 περίπου γραμμάρια αλεύρι, μία κουταλιά της σούπας(όχι γεμάτη)αλάτι και χλιαρό νερό, περίπου ένα ποτήρι. Το πόσο νερό χρειαζόμαστε το καταλαβαίνουμε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Θέλουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο που δεν κολλά στα χέρια.

Σημαντικό, μην ξεχαστούμε! Η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα. Αφού νηστεύει!


 Τη δεύτερη κυρα-Σαρακοστή μας, πριν το ψήσιμο, την πασπάλισα με λίγη κανέλα. Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!
Για ματάκια και μύτη χρησιμοποίησα μικρές χάντρες. Μπορείτε απλώς να κάνετε τρυπούλες με οδοντογλυφίδα ή να βάλετε γαρύφαλλα(μπαχαρικό).
Καλές δημιουργίες και καλή μας Σαρακοστή!

3 σχόλια:

Gina-Teta είπε...

Καλή Σαρακοστή! Κούκλα η Κυρα Σαρακοστή!

DIMI είπε...

Καλησπέρα Σοφία μου!!Μάς έλειψες!Οτι σέ πίκρανε εύχομαι νά πέρασε!Πολύ όμορφη η Σαρακοστή σου!!Καί τού χρόνου!!Καλό μήνα!!Καλή δύναμη!!Πολλά φιλάκια!!

Γιούλα Δημιουργίες χαράς είπε...

Φαντάζομαι ότι το παιδί θα έκανε μεγάλη χαρά. Το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής δεν το ήξερα και μου άρεσε πολύ. Φιλάκια